De MHX-verkering
10
September, 2023
Wie me al een tijdje volgt op instagram of facebook heeft ze al eens voorbij zien komen: de artworks die op youtube bij het MHX music channel worden getoond. Afgelopen week was er een mini-feestje, namelijk mijn tiende tekening voor MHX ging live! Hoog tijd dus, om hier eens dieper op in te gaan!
Hold out your hand
Het concept in Hold Out Your Hand is gebaseerd op de wereld bekijken door de ogen van een kind. Grappig detail: Het meisje op de tekening is mijn dochter.
Via via kwam ik in contact met Martin van het MHX youtube kanaal. MHX is een uit de hand gelopen hobby van diverse muzikanten die in wisselende samenstellingen bewerkingen van bestaande nummers uitbrengen. Ook verzorgt Martin opnames voor (beginnende) artiesten, veelal uit het Haagse circuit. Tijdens Corona zijn deze samenstellingen omgedoopt tot ‘virtuele bands’. Sommigen hebben live nog nooit met elkaar op het podium gestaan of elkaar ontmoet! Ik had net weer het tekenen op de computer en met ProCreate ontdekt en zocht naar een manier om het onderste uit de kan te halen en alle functies van dit waanzinnige pakket te ontdekken.
Martin geeft me de volledige vrijheid om technieken en stijlen uit te proberen en op deze manier een breed portfolio op te bouwen.
Van Martin krijg ik een titel en de songtekst aangeleverd. In sommige gevallen geeft hij ook een bepaald beeld aan dat hij zelf visualiseert als startpunt voor mijn tekening. De enige eis is de 16:9 beeldverhouding. Voor sommige collectieven is inmiddels een soort vaste stijl ontstaan waar ik voor die virtuele band op teruggrijp. Voor Salesman ben ik begonnen met een Phoenix in een old school tattoo-stijl. Deze stijl kenmerkt zich door dikke zwarte lijnen en heel veel sterke kleurverlopen. Dit is in de navolgende releases van deze groep muzikanten steeds teruggekomen.
Inmiddels hebben het MHX Music Channel en ik al ruim een jaar ‘verkering’. Er staat achter de schermen bijna altijd wel een tekening in de steigers. Omdat het MHX YouTube kanaal uitgebreid gaat worden met een podcast had ik deze gelegenheid aangegrepen om een nieuw logo te bedenken voor zowel het kanaal en de podcast. Verder laat ik me verrassen wat er voor dit collectief nog op mijn pad komt. Het MHX project is begonnen als een muziekproject voor Martin om zijn opname kennis en ervaring uit te breiden. Inmiddels kan ik wel zeggen dat het zoveel meer is. Het brengt mensen echt bij elkaar. Vooral muzikanten natuurlijk die door het project met nieuwe of oude bekenden kunnen samenwerken. Voor mij persoonlijk blijft MHX een manier om vrij te experimenteren en ik wil dit dan ook blijven doen! ProCreate gaat in november een nieuw pakket lanceren wat gericht is op animaties! Ik kijk er heel erg naar uit om hier ook wat mee te gaan doen!
Het MHX emporium (okay, dit is misschien een beetje overdreven :P) heeft inmiddels op het, eveneens Haagse, Radio Live Oranje een maandelijks uurtje zendtijd om nieuwe muziek en artiesten te promoten. Soms is dit voor de artiesten de eerste keer dat ze elkaar zien tijdens de samenwerking. Ik heb inmiddels al twee keer de eer gehad om mee te mogen en een klein stukje te vertellen over het ontstaan van de artworks. Wat begon als een project om mezelf uit te dagen, heeft me een grote groep vrienden opgeleverd!